Sluta vara rädd för att misslyckas!
De allra flesta projektledare oavsett bransch brottas med hur de ska hantera ett misslyckat projekt. Trots all planering och allt förarbete händer det ibland att saker utom din kontroll inträffar och att ett välplanerat projekt ändå blir misslyckat. Det måste dock inte betyda att projektet inte borde ha genomförts alls. Ett misslyckat projekt kan resultera i att nästa projekt blir ännu bättre och utveckla verksamheten positivt. Nedan kan du läsa mer om varför du som projektledare ska sluta vara rädd för att misslyckas.
Ett misslyckat projekt måste inte vara något dåligt
Du som projektledare kan uppleva din situation som kravfylld och lite besvärlig emellanåt, det händer de allra flesta projektledare. Mitt i en sådan situation kan det vara lätt att fastna i tankar om att projektet kommer att misslyckas och hur fel det vore om projektet misslyckades. Det bästa är förstås att inte tänka så alls, eller att reda ut och mota bort tanken så fort som möjligt. Dessutom är det alltid värt att komma ihåg att ett misslyckat projekt inte nödvändigtvis måste vara något dåligt.
Om du behöver lite extra inspiration från någon som drivit ett flertal både misslyckade och lyckade projekt och arbetat med en rad olika branscher ska du läsa mer om Isabella Löwengrip, hon är verkligen en inspirationskälla som trots att hon var väldigt nära en konkurs istället valde att sälja av och gå vidare till nya projekt.
En av nycklarna till att bli bättre på att våga misslyckas är att helt enkelt fundera ut vad det värsta är som kan hända. Om ditt projekt skulle misslyckas, vad hade det fått för konsekvenser och hur hade du kunnat hantera det? Det är klart att utgångspunkten alltid måste vara att projektet du genomför kommer att lyckas, särskilt om du har lagt mycket tid på projektering och förberedelser. Utöver det blir nog inget projekt exakt som det var planerat eller tänkt från början, oavsett hur mycket tid du har lagt ner på projektering och liknade.
Att hantera att ett projekt som du har gjort mycket förarbete till, lagt ner mycket tid på och som dessutom involverar många människor ändå misslyckas är inte lätt. Då är det en fördel att resten av projektgruppen är förstående och att ni hjälps åt att hantera misslyckandet. Allt för ofta är det projektledaren som åker dit om projektet inte blir som planerat oavsett vad felen är. Försök då att hålla god ton i alla fall, ta åt dig all konstruktiv kritik och låt allt annat rinna av dig som vatten på en gås.